"Burada Soru Sormak Zorunludur!"
Bize kendinden bahseder misiniz?
Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği lisans bölümü ve Galatasaray Üniversitesi Mühendislik Yönetimi yüksek lisans bölümü mezunuyum. 2014 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra iş hayatıma Netaş ile başladım ve bir “Netaşlı” olarak yaklaşık yedi yıldır Türkiye’nin en büyük sistem entegratörü firmasında çalışıyorum. Yazılım mühendisi olarak çıktığım bu yolda farklı pozisyonlarda yer aldıktan sonra son iki yıldır İş Uygulamaları Müdürü görevini yürütüyorum. 15 kişilik ekibimiz ile İş Uygulamaları alanında hem iç hem de dış müşterilerimize en kaliteli ve en verimli hizmeti vermek için çalışan hevesli, genç, dinamik bir ekibin, bir ailenin parçasıyım.
n-telligent institute çatısı altında Salesforce eğitimleri veriyorsunuz. Eğitimin içeriği nedir?
Salesforce, İş Uygulamaları birimi olarak sunduğumuz temel hizmet ürünlerinden birisi. Hem son kullanıcı olarak bu ürünü kullanan müşterilerimize hem de bu ürünü teknik seviyede öğrenerek danışmanlık hizmeti sunmak isteyebilecek kişilere yönelik olacak şekilde iki bacaklı bir eğitim modeli planladık.
Son kullanıcı olarak mevcut Salesforce uygulamalarını daha verimli kullanmak, Salesforce’un sunduğu hizmetleri daha detaylı anlamak isteyen müşterilerimize Kurumsal Salesforce Eğitimlerimize göz atmalarını öneriyoruz.
Salesforce Kişisel Kariyer eğitimlerimiz ise tam kariyerinin başlarında olan ve Salesforce alanında kendini geliştirmek isteyenlere göre. Hem Salesforce ürününü hem de teknik olarak yapılabilecekleri farklı seviyedeki eğitimlerle öğretmeyi hedefliyoruz. Şunu da söylemek burada önemli olacaktır. Salesforce Türkiye’de hala çok niş bir alan. Salesforce tecrübeli uzman sayısı 50-100 kişi. Bu diğer programlama dillerine baktığınızda çok ciddi bir oran. Dolayısıyla kişisel olarak bir iki adım öne çıkarma fırsatı olarak da düşünülebilir bu eğitimi de fark yaratır. İş verenler, herkese aynı şeyi söyleyen bir personel yerine, konuştuğu kişiyi anlayan, derinlemesine dinleyen ve iletişimini o kişiye göre kişiselleştiren çalışanları tercih eder.
CRM uygulamalarının ve Salesforce’un sektördeki öneminden söz eder misiniz?
CRM temel tanımı Müşteri İlişkileri Yönetimi (Customer Relationship Management) uygulamasıdır. Uygulamanın amacı son kullanıcı olan müşteriler ile ilişkili tüm süreçleri uçtan uca yönetmektir. Bunlar kısaca; Müşteri Yönetimi, Aktivite Yönetimi, Fırsat Yönetimi, Teklif Yönetimi, Kontrat Yönetimi, Şikayet Yönetimi gibi başlıklarda müşterilere hizmet vermek olarak düşünülebilir.
Salesforce ürünü ise CRM ürünleri arasında dünyanın 1 numaralı CRM platformudur. Bu platform tüm CRM süreçlerinizi (Satış Yönetimi, Servis Yönetimi, Pazarlama Yönetimi gibi) uçtan uca yönetmenize ve müşterilerinize verdiğiniz hizmetleri 360 derece görüntüleyip, müşterinize en uygun hizmetleri sunmanıza olanak sağlar. Böylelikle hem Salesforce müşterisi olarak kurumlar hem de kurumların müşterileri için en başarılı müşteri-tedarikçi süreçleri oluşturulur. Dolayısıyla Salesforce kendisini bir Müşteri İlişkileri Yönetimi Platformundan çok Müşteri Başarı Platformu olarak adlandırıyor.
Buna ek olarak teknik seviyeden baktığımızda tamamen bulut tabanlı bir platform olması, “mobile first” yaklaşımı, “low-code” yaklaşımı ile teknik detaylar yerine doğru süreçlere odaklanmanızı sağlaması sayesinde Salesforce size en çok değer katan çalışma arkadaşı olarak düşünülebiliyor.
Eğitmenlik sizin için ne ifade ediyor? Eğitmenlik sürecinin size ne gibi katkıları oldu, neleri farklı yapmaya başladınız?
Kişisel olarak gelişimin ve değişimin sürekliliğine inanan birisiyim. Burada hem kişisel beceriler olarak hem de teknoloji olarak en ilerisini arzuluyorum. Bunun da en temel başlığı bizi eğitim noktasına götürüyor, dolayısıyla eğitim hayatımızın her yerinde. Eğitmenlik ise eğitimi bir adım daha öteye taşıyor. Kendi öğrendiklerimizi ve birikimlerimizi bir başkasının gelişimi için paylaşmak inanılmaz harika bir duygu. Aynı zamanda daha önce aldığınız eğitimlere ve bu eğitimi veren eğitmenlere karşı bir vefa gibi de.
Eğitmen olmak sadece öğrenmek ve kendini geliştirmek amacının ötesinde öğretmek ve beraber gelişmek amacını ortaya çıkarıyor. Eğer bir toplum olarak değişimi hedefliyorsak hepimizin bu değişime katkısının olması gerekiyor. Eğitmenlik ile birlikte tabii ki sadece bir şeyler öğretmeyeceğiz, aynı zamanda öğrenmeye devam edeceğiz. Hayatta hepimiz farklı konularda eğitmeniz. Kimi çocuğuna hayatı öğreten bir anne-baba, kimi okuma-yazmayı öğreten bir öğretmen...
n-telligent institute hakkındaki görüşlerinizi bizimle paylaşır mısınız?
Netaş’ı Netaş yapan en önemli özelliği sürekli eğitim ve sürekli değişime verdiği katkıdır sanırım. Dolayısıyla her zaman üniversiteden mezun olan bir öğrencinin kariyerine Netaş’ta başlaması tavsiye edilir. Çünkü burada gerçekten öğrenmeye, teoride öğrendiklerinizi pratiğe çevirmeye, özgüvenli olarak yeni teknolojilere adım atmaya ve sizlerin önerileri ile yeni yollara yelken açmaya olanak verilir.
n-telligent institute da bu noktada gerçekten büyük bir fırsat. Netaş şirketinde çalışmıyor olsanız bile Netaş deneyimi ile birlikte bu eğitimler hem müşteri hem de bireysel olarak sizlere gerçekten çok şey katacaktır. Burada hem Netaş’ın eğitime değer veren altyapısından faydalanacak hem de bu eğitimi ve tecrübeyi yaşamış Netaşlı eğitmenlerden bu eğitimleri alacaksınız. Netaşlı eğitmenler olarak bizler sizlerle buluşacağımız için çok heyecanlıyız!
Özellikle pandemi sürecinde uzaktan çalışma modeline geçilmesiyle birlikte eğitimler de büyük oranda canlı sanal sınıflara taşındı. Bu yeni düzende hem bir eğitmen olarak hem de birçok online eğitime katılmış biri olarak verimliliği nasıl yorumlarsınız?
Pandemi sürecinin hayatımızda pek çok etkisi oldu. Özellikle teknoloji alanındaki değişimler bu dönemde gerçekten ciddi bir ivme kazandı. Hatta pandeminin teknolojinin değişimi ve gelişimi konusunda ciddi bir katalizör etkisi yarattığı çokça konuşuldu. Gerçekten de bu değişime teknoloji alanındaki çalışanlar olarak çok hızlı adapte olduk. Hem tüm çalışmalarımızı hem de eğitimlerimizi online platformlara taşıdık. Ve son yapılan ölçümlere göre de bunun gerçekten verimlilik konusunda artılarının ne kadar fazla olduğunu gördük. Online eğitimlerin avantajlarına baktığınız zaman; yolda kaybettiğiniz zamanın ortadan kalkması, dijital eğitimlerinin daha rahat kayıt altına alınabilmesi, dijital platformların gücü ile eğitimde daha interaktif (katılımcıların daha aktif olduğu) eğitimlerin planlanabilmesi gibi pek çok konudan bahsedilebilir. Bunların her biri online eğitimlerin verimliliği noktasında bize güzel sonuçlar verdi.
Hayat boyu öğrenmenin önemi ve gerekliliği ile ilgili düşünceleriniz nedir?
Daha önceki yanıtlarımda bahsettiğim gibi kişisel olarak sürekli değişim ve sürekli gelişime inanıyorum. Hayat “an”lardan ibaret ve her an bir öncekinden daha farklı, daha gelişmiş. Bizler de birey olarak her zaman bir sonraki anı yakalamak zorundayız. Dolayısıyla sürekli değişmek-öğrenmek ve aynı zamanda toplum olarak birbirimizi de eğiterek bu değişime ayak uydurmak zorundayız.
Son olarak genel resme baktığında iş hayatına yeni girecek veya hali hazırda sektörde çalışan kişilere 3 tavsiye verecek olsanız bunlar ne olurdu?
Ekibimizde sürekli yeni başlayan ya da stajyer olarak aramıza katılan pek çok arkadaşımız oluyor. Onlara söylediğim ilk cümle şu olur genelde; “Ekibimizde tek bir kural var, soru sormak zorunludur.” Merak ettiğin, bilmediğin, takıldığın, kabul etmediğin her şeyi sormak zorunlu. Soru sormanın, öğrenmenin ve öğretmenin en temel başlıklarından birisi olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla tüm arkadaşlarıma önerim lütfen soru sormaktan çekinmeyin. Bazen yeni bir bilgiyi öğrenirsiniz, bazen hep beraber öğrenmemizi sağlarsınız, bazen de bizlerin yanlış bildiği doğruları düzeltirsiniz.