El Yapımı Ruhlar
Gürkan Sekmen ‘El Yapımı Ruhlar’ kitabında evrendeki en gizemli yazılım ve donanım olan beynimizin çözümlenmesi üzerine odaklanarak zihinlerin nasıl adım adım şekillendirilebildiğini bir kült grup hikâyesi üzerinden anlatıyor. “İnsan nasıl bir varlık?”, “Kötülüğü nasıl üretiyoruz?” sorularına cevap ararken “küçük grup sosyolojisinden” yararlanıyor. Bir takımda, bir şirkette ya da bir ekipte bir araya gelerek sosyolojik dinamikler üreten insanların özellikle güzel bir amaç için bir araya gelirken nasıl zalimleştiğini analiz ederek çözümlemeye çalışıyor.
Gürkan Sekmen bireyin oluşum aşamasında en büyük sorunun eğitim sisteminde olduğunu belirtiyor. Eğitim sisteminin yaratıcılık, sanat alanlarını kısıtlayarak herkesin boyun eğmesini sağladığından yakınıyor. Kitabında bahsettiği “Erdem Okulu” ile bu düzene karşı çıkıyor ve bilindik ders ve düzenin aksine hayatı öğrenmeye yönelik bir perspektif sunuyor. Okulun sloganının da “Kendime söz verdim yaşanmamış bir hayatta ölmeyeceğim” olduğunu belirtiyor.
Gürkan Sekmen gerçek hayalin insanı dönüştüren bir şey olduğuna vurgu yapıyor. “Modern insan acı çekmeye hazır olmadığı için kapitalizmin ona sunduğu mutlulukları alarak yaşamaya çalışıyor. Oysaki zahmetsiz elde etmeye çalışılan mutluluklar zihnimizde biriken mutsuzluklardan başka bir şey değildir.” diyor